Vitorlázás

Elképesztően néz ki a befagyott Balaton
None
Ilyet még nem láttál! Fenyőfasor, mint szerelmi vallomás!
Te mivel leped meg szerelmedet Valentin-napon? Örülne egy fenyőfasornak? Nem hiszed el, de a keszthelyi Festetics II. Tasziló 900 facsemetét ültetett rajongva szeretett feleségének, hogy az toszkán hangulatú tájon keresztül kocsikázhasson a fenékpusztai majorba.
Elkészült a sastérkép
Annak ellenére is kevesebb ragadozó madarat számláltak a január közepén zajló háromnapos XVIII. Országos Sasszinkron során, hogy a felmért területek nagysága minden korábbi mértéket felülmúlt.
Dísztollvadászok ölték halomra a kócsagokat
Kócsagvédő Kis-Balaton-őr vigyázott a balatoni berek büszkeségére, a nagy kócsagra.
Reklám
A Balatonnál 20 fokkal melegebb van, mint Zabarban
A napi hidegcsúcsot egészen biztosan nem fogja megdönteni egyetlen balatoni település sem, de azért itt is fogvacogtató hideg van. Mutatjuk, hogy mi várható a napokban.
Több mint 40 esztendeje imádom a Balatont, Szántódot
Morvayné Török Csilla szántódi lokálpatrióta, huszonnégy éve szerkesztője a helyi újságnak, a Szántódi Hírlevélnek. Részt vesz a szántódi kultúra terjesztésében, szervezésében. Szántód története kapcsán érdekes kultúrtörténeti momentumokról beszélgetett vele Kovács Emőke.
Ítéletidő és látványos jegesedés a Balatonon

A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon. Viharos szél, illetve hófúvás miatt sokfelé továbbra is első- és másodfokú riasztások vannak érvényben. Szilágyi Eszter meteorológus kiemelte, ha most viharjelzési szezon lenne, akkor másodfokú viharjelzés lenne […]

Edzőváltás Balatonfüreden

Milodanovic Andrea helyett péntektől Kormos Mihály irányítja a női röplabda Extraligában szereplő Szent Benedek RA csapatát. A balatonfüredi klub közleményében Komáromi Móric elnök úgy fogalmazott, az utóbbi hetek eredménytelensége miatt mentették fel a munkavégzés alól a szabadkai születésű edzőt, akinek nagyon sokat köszönhetnek, és akivel nagyon hosszú, eredményes utat tettek meg az elmúlt években. A klubelnök […]

Utolsó pillanatban lett teljes a WMRT versenynaptára

Február 10-én (a vágyottnál sokkal később) hirdették ki a párosverseny-világbajnokság (World Match Racing Tour) idei menetrendjét. Kínában lesz a döntő. Ahogy James Pleasance, a WMRT igazgatója elmondta, a tavalyi év komoly kihívásokat tartogatott sokaknak, a nemzetközi sportéletben is voltak nehézségek. „Nagy szerencsénkre októberben megtarthattuk a végül egyeseményessé változtatott világbajnokságot Bermudán” – tette hozzá. Ezt Taylor

Kvíz - Bakancslistás kirándulások a Balatonnál
Teszteld az ismereteidet a Balatonról a likeBalaton.hu-val! Minden héten egy izgalmas kvízzel jövünk, szóval vedd elő a játékos éned, a tó iránt érzett minden rajongásod és az összes tudásod! Sok sikert kívánunk!
Prada Cup döntő – Élő közvetítés – 1. nap

A Prada Cup döntőben a brit és az olasz csapat mérkőzik, hogy eldöntsék, melyikük vívhat meg az America's Cupért a védő Új-Zélandiakkal. A verseny győztese az lesz, aki elért 7 futamgyőzelmet

Ilyen a korcsolyázható Balaton
Majd, ha fagy, hó lesz nagy. Akkor talán eljön a mi időnk, de az nem ez a hétvége lesz.
Cuki potyautasok utaztak egy hajón

Oroszlánfókák ugráltak fel egy ausztrál hajó vízből kilógó orr-részére. A tengerből mindössze egy méterre kimagasló hullámtörőn az esetről készült videó tanúsága szerint hat emlős hevert. A hajón dolgozó egyik tengerész szerint az állatok az úszás fáradalmait akarták elkerülni és kilométereken át velük maradtak útjuk során. Az oroszlánfókák veszélyeztetett fajnak számítanak, Új-Zélandon egy egész utcát lezártak

Reklám
Balatonalmádiban is van Valentin-napi szelfipont
"Almádiban csak boldog lehet az ember" jeligével két fotópontot hozott létre Balatonalmádi Város Önkormányzata, Balatonalmádi Városgondnoksága, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület, valamint a Nők a Balatonért Almádi Csoportja közös összefogással.
Több helyszínen is fejleszt a Bakonyerdő Gyenesdiáson

Többek között megújul a Festetics-kilátó, több mint 4 hektáron vadaspark létesül, és VR szoba is nyílik a Természet Háza Látogatóközpontban.

Ilyen a jeges, szeles, szikrázó Balaton – nem mindennapi fotók, videók
Ha nem is tűnik olyan hidegnek a mínusz hat-nyolc fok, a Balaton-parton gyakorlatilag három perc alatt fagyási sérüléseket szereztünk fotózás, videózás közben. A viharos szél ugyanis csontig hatoló volt pénteken is, pedig már sokat csillapodott a csütörtökhöz képest. Viharos hullámok, jeges képződmények és szikrázó napsütés a szibériai hidegben, körben a Balatonon.
Csodás jégbirodalommá alakult a Balaton partja
None
Hogy kerül csapdába az avar a Kis-Balatonon?
Elgondolkodtál már azon, hogy mi lesz azokkal a növényi részekkel, amelyek nem a talajra, hanem a Balatonba, erdei patakokba, tavakba hullanak? Vajon lebomlásuk milyen irányba mozdítja el a víz minőségét, hogyan befolyásolják annak ökoszisztémáját?
A Rákóczi hídnak ütközött egy hajó négy bárkával (fotók, videó)

A Greifenstein hajó rakománya között nem volt veszélyes anyag. A hatóságok jelenleg is dolgoznak a fennakadás megszüntetésén.

Tudtad, hogy a dísznövényeknek is van divatja? Mutatjuk a 2021-est
A szenvedélyes kertészkedők mindig szívesen próbálnak ki új utakat és ötleteket, hogy még szebbek legyenek a növényeik - legyen szó kertről, erkélyről vagy akár a lakás zöld díszeiről. Mutatunk néhány tippet, hogyan dobd fel a lakást, erkélyt vagy a balatoni nyaralót csodaszép növényekkel.
Új napelempark létesült Keszthelyen

Sikeresen valósította meg szolárpanelekről szóló pályázatát a Georgikon Coop Zrt. Keszthelyen. A fejlesztés során egy 50,68 kWp teljesítményű napelempark került telepítésre, amelyet a cég európai uniós támogatás segítségével valósíthatott meg. A 6,97 millió forint uniós támogatás segítségével a Georgikon Coop Zrt. Keszthelyen 50,68 kWp teljesítményű napelemes rendszert telepített 2020. március és 2021. február között. A […]

Jegesedni kezdett a partra kicsapódó víz a Balatonon

Tegnap délelőtt érték el a Balatont a korábban megjósolt, viharos széllökések. A 90 km/h-s szibériai légáramlat azonban olyan hideget hozhat, aminek következtében a tó vize is fagyásnak indulhat majd. A Balaton magas vízállása miatt  a kicsapódó víz ráfagy a kövekre, padokra, sétányokra, a különleges látvány mellett balesetveszélyt is okozva – mondta Horváth Ákos meteorológus a […]

Reklám
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kék Kápolna, Balatonboglár

A boglári temetődomb nem csak a pompás panoráma miatt tartozik a környék kedvenc kirándulóhelyei közé, de némi építészeti csemegét is tartogat az arra járók számára. Emblematikus temploma, a neogótikus stílusban épült Kék Kápolna, amely párjával (a Vörös Kápolnával) már több, mint másfél évszázada magasodik a déli parti település fölé. A város nevezetességének számító imaházat a […]

Búvárok ellenőrzik, hogyan szaporodik a süllő a Balatonban
Tihanynál és a zamárdi partok közelében, összesen 8 helyszínen alakít ki új, mesterséges élő- és ívóhelyeket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., hogy segítse a süllő szaporodási feltételeit. A 492 millió forintos fejlesztés költségeinek 50 százalékát uniós támogatásból, másik felét önerőből finanszírozzák.
Egy hetes edzőtábort hirdet Érdi Mári
Javában készül a 2021-re halasztott tokiói olimpiára Érdi Mári, ugyanakkor a vitorlázó már az ötkarikás játékok utáni időszakra is koncentrál. Régóta gondolkodik azon, hogy miként tudna még többet visszaadni a sportágának, valamint hajóosztályának. Éppen ezért augusztus végére különleges edzőtábort hirdetett, amelynek keretében a versenyzés kulisszatitkaiba avatja be a résztvevőket. Az olimpikon nem titkolt célja a Laser Radial osztályban versenyző fiatalok segítése, az ifi versenyzők és olimpikonok közötti űr betöltése. Érdi Máriát a lanzarote-i edzőtáborból kérdeztük a felkészülésről és persze a tervezett edzőtáborról.
Ilyen még nem volt! Kiberjelmezverseny lesz Hévízen!
A rendkívüli helyzet szokatlan megoldásokat követel a programszervezőktől is. A Gróf Festetics György Művelődési Központ most online jelmezversenyt hirdetett a tavaszvárás és a farsang jegyében.
Felhívás pedagógusoknak: nevezze be diákjait!

A március 20-i halak napja alkalmából iskolásoknak hirdetett rajzpályázatot a Nébih. Az idei év témája: Munkában a halőr. A versenyben a 3-4. és az 5-6. osztályos tanulóktól várják a pályaműveket. A Nébih Állami Halőri Szolgálat szakemberei arra kíváncsiak, hogyan képzelik el a gyermekek a halőrök munkáját, mit gondolnak annak fontosságáról, szükségességéről. E szellemben lett a

Egy csopaki nyaraló újjászületése
Gyerekkora óta nézegette Balogh Zsóka a szülőházával szomszédos nyaralót, ami évről évre egyre rosszabb állapotba került. Az 1900-as évek elején épült csopaki kis házat végül az utolsó pillanatban sikerült megvenniük: még éppen menthető volt. Szerencse, hogy olyan tulajdonosok kezébe került, akik hisznek az értékek megmentésében.
Elképesztő, káprázatos jégcsodák a Balatonon

Jégbe borult a Balaton déli partja a fagyos levegő és az erős szél hatására.

Hétvégén jégtakaró boríthatja a Balatont, egyelőre a kicsapódó víz fagy rá a partra

A kitartó hidegben hétvégén már a nyílt vízen is megjelenik majd a jég, de a szél miatt várhatóan töredezetten fagy be a tó.

Már fagy a Balaton, de korizásról még szó sem lehet
A hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat.
Valentin-napon is lefuthatod a Balathlon-t
A Balathlon olyan QR-kódos rendszerben kínál instant túrákat, amellyel bármikor teljesíthetjük azokat futva, gyalogolva vagy akár kerékpárral. Ha Valentin-napon közösségi futást nem is lesz, egyénileg, illetve párral így is mozoghatunk egyet a Balaton körül, és még érmet is kaphatunk érte.
Megérkezett a zimankó és a viharos szél - még a Balaton is befagyhat!
A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel.
Hétvégén már lehet jégtakaró a Balatonon
A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.
A belföld az új külföld, a Balaton térsége a legnépszerűbb
A belföldi vendégek a legtöbb vendégéjszakát az elmúlt évben a Balaton térség szálláshelyein töltötték el. Neked melyik a kedvenc balatoni pihenőhelyed?
Jégbe zárt Keszthely
2021. február 11-én orkán erejű szélre, fagypont alatti hőmérsékletre és tükörjégre ébredt a Balaton.
Te átsétálnál a Balaton jegén?
Nem hiszed el, de százhúsz évvel ezelőtt a téli Balaton sokkal népszerűbb volt a nyárinál, a befagyott tó jégpáncélján szekérutak vezettek át egyik partról a másikra.
Az Alsóörs fölé magasodó, parádés panorámát kínáló Somlyó-hegyi kilátó

Egy korábbi, az idő vasfoga tépázta kilátó helyére 2015-ben állították a Somlyó-hegyi kilátót, melynek tetejéről rabul ejtő látvány tárul elénk.

Vendée Globe – Ma öt hajó ér célba

A 15-19. helyezettek befutása is élőben nézhető az interneten

A legtöbben belföldi nyaralást terveznek az idén

Egy friss felmérés válaszadóinak 90%-a tervez nyaralást idén és az esetek felében már szállást is foglaltak – derül ki a szallas.hu közleményéből. A megkérdezettek kétharmada gondolkozik belföldi vakációban. A legnépszerűbb célpontok a Balaton, Eger, az Őrség, a Mátra és a Tisza-tó eddig. Online felmérést végzett a Szallas.hu az utazni vágyók körében idén januárban. Az eredmények […]

Fagyos éjszakák és szeles nappalok következnek

Pénteken fagyos, többfelé szeles időre van kilátás. Hajnalban -7 és -14, a vastagabb hóval borított, szélcsendes, derült tájakon -15, -20 fok közé csökken a hőmérséklet. Napközben sem lesz melegebb -9, -1 foknál, de sok lesz a napsütés. Számottevő csapadék nem várható. Szombaton napos, de többfelé szeles időre van kilátás, -7-0 fokos maximumokkal. Hajnalban kemény fagyok várhatók, a […]

Több területen is képzik a jövő hajósait

Egyre több lehetőségük nyílik a diákoknak, felnőtteknek a hajózáshoz kapcsolódó szakmák megismerésére, elsajátítására. Jelenleg a Magyar Hajózási Technikumban is képeznek hajózási szakembereket. Az intézmény gyakorlati oktatásvezetője, Hagemann László elmondta, hogy a matróztól a hajós szakmunkáson át a hajózási, valamint a közlekedésüzemvitel-ellátó technikusig a szakképzés az iskolában biztosított. Emellett a sport- és kedvtelési célú kishajóvezetői képesítéstől

Megvannak az idei Jazzpiknik első fellépői

Candy Dulfer, Mario Biondi, az MF Robots és a De Phazz is tiszteletüket teszik majd az idei Paloznaki Jazzpikniken, amely, ha minden jól megy július 29-től 31-ig kerül megrendezésre – nyilatkozták a rendezvény szervezői az MTI-nek. Mind a négy most bejelentett előadó koncertet adott volna a tavalyi Paloznaki Jazzpikniken, amely a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A […]

Ilyen az igazi balatoni szerelem
Egy életre választ párt magának a Balatonon fészkelő bütykös hattyú. Jobban megismerve életüket még irigykedhetünk is, boldogan élnek együtt, szerelmüket nem árnyékolja be egy harmadik felbukkanása.
Viharos széllel, hófúvással érkezik a hidegbetörés
5-10 centis hó, ónos eső és 90-100 kilométeres, viharos szél színesíti a hétvégénket. Ahol a nap kisüt, ott sem igazán lesz kedvünk sétálgatni.
Szemétben úszott a Felső-Tisza

Árad a Tisza, és ezzel együtt kommunális hulladékszennyezés is érkezett a folyó felső szakaszára. Néhány nappal ezelőtt a kameraképek és gátőri észlelés alapján az ukrajnai Rahónál 1-2 db/perc, a magyarországi határszelvényen Tiszabecsnél 30-40 db/perc volt a kommunális hulladék intenzitása. A Szamoson Csengernél 60-80 kommunális hulladék érkezett percenként. A felsőbb szakaszról érkező nagy mennyiségű kommunális hulladék

Reklám