Vitorlázás

Arcok az elnökségből 2.rész: Domonkos Szilárd
Arcok az elnökségből 2.rész: Domonkos Szilárd
Geotúra a Koloska-völgyből a Tamás-hegyre
None
Geotúra a vulkánok és hévforrások világába
None
XIX. Gardália Napok a Levendula Ház Látogatóközpontban
None
Reklám
Továbbra is a Balaton a legnépszerűbb

Szeptemberben a belföldi vendégek a tavalyihoz hasonló intenzitással utaztak, így továbbra is a magyarok tartották mozgásban a hazai szálláshelypiacot. Az egész évben nyitva tartó szállodák teljesítettek a legjobban a Balaton térségében is, ahol a belföldi forgalomélénkítő kampány támogatásának is köszönhetően több mint 150 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Augusztus 24. és szeptember 30. között zajlott az

9 balinnal akartak hazamenni a Balatonról, de lebuktak - akár öt év is lehet az ára
Résen voltak a balatoni halőrök, akik hosszas megfigyelés után ellenőriztek egy háromfős társaságot az északi parton. A horgászok 9 balint tartottak meg, de csak egy volt szabályosan elkönyvelve a fogási naplójukban. Az egyik pecást öt évre eltilthatják a balatoni területi jegy váltásától.
Már megszoktuk, hogy kiscicát mentenek a tűzoltók a tetőről, de hogy galambot?!
Egy hotel tetején került szó szerint szorult helyzetbe egy galamb a keszthelyi Galamb utcában.
Városi biciklizés – mire figyeljünk?
Hirdetés - Az utóbbi pár évben egyre népszerűbbé vált a városi biciklizés, ami nem sportolási lehetőségként tekint a kerékpározásra, hanem a bicikli közlekedési eszköz, és a használatával járó életmód élményeit helyezi előtérbe.
Oscar – mesterséges intelligencia hajóbalesetek ellen

A november 8-án rajtoló Vendée Globe szóló földkerülő versenyen már a résztvevők több mint felét segíti az ütközések elkerülésében az Oscar nevű különleges eszköz

Káprázatos panoráma a keszthelyi hegység legdélebbi kilátójából

A Festetics-kilátóról, annak ellenére, hogy csak kevéssel 230 méter magasságban emelték, pazar látvány tárul elénk.

Hogyan?! Állatszőrvizsgálat a Kis-Balaton Látogatóközpontban?!
Ismeretterjesztő foglalkozások, vízi makrogerinctelen vízvizsgálat, mikroszkópos előadással, de lesz állatszőröket, növényi részeket vizsgáló foglalkozás is. Ez mind Keszthelyen vár!
Márton-napi libaságok 2020 Balatonkenese

A balatonkenesei Tájházban 2020. november 14-én 14 órakor kezdődik a Márton-napi libaságok rendezvény.

Magyar Nyelv Hete 2020 Balatonfüred

Egyhetes programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját 2020. november 6-15. között.

Reklám
A COVID miatt pótlóbuszok közlekednek a fenyvesi kisvasút vonalán
A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút teljes vonalán Balatonfenyves és Somogyszentpál között pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert az egyik vasutas dolgozó COVID tesztje pozitív lett.
Töretlen a Balaton népszerűsége ősszel is

Többnyire a belföldi turizmus jellemezte 2020 szeptemberét: a Balaton térségében az összes vendégéjszaka negyedét regisztrálták.

Kvíz - Pecázás az őszi-téli Balatonon
Teszteld az ismereteidet a Balatonról a likeBalaton.hu-val! Minden héten egy izgalmas kvízzel jövünk, szóval vedd elő a játékos éned, a tó iránt érzett minden rajongásod és az összes tudásod! Sok sikert kívánunk!
Hamvas Bélára emlékeznek Füreden a Magyar Nyelv Hetén

Egy hétig tartó programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját. A Hamvas Béla előtt tisztelgő rendezvényen könyvbemutató, koncertek, versek, improvizációk és finom borok várják majd a nagyérdeműt. A november 6-15. között zajló programsorozathoz ezúttal a Hamvas Napok rendezvényei is kapcsolódnak. A magyar irodalom örök megosztó, egyben legendás szerzőjét, a hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb […]

Nálatok is laknak sünik a kertben? Vigyázzunk rájuk!
Már a legkitartóbbak is lezárják a nyaralóban a vizet, felkészülnek a télre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra figyelmeztet, hogy a levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyek a telelésre készülő állatoknak.
Rekordot repült Dolhai Krisztián

Dupla rekordot állított Dolhai Krisztián pilóta szombaton. A rekordrepülés körülményeit Vörös Gyula felügyelte az FAI sportkódex 10. fejezetében leírt szabályrendszer alapján – olvasható az mrlsz.hu-n. Két rekordot született: repülés zárt pályán leszállás nélkül: 1036,073 km táv 1000 km-s zárt pályán elért legnagyobb sebesség: 154,875 km/óra.  Mindkét rekord nemzeti rekord és világrekorddá való nyilvánítása is folyamatban van.

Így utazunk jövőre

Az emberek jelenleg leginkább arra vágynak, hogy újra együtt lehessenek a családjukkal és a barátaikkal. Arra még egy ideig várni kell, hogy újra turisztikai céllal utazzunk, de néhány érdekes trend már most látszik a szállásfoglalási szokásokat illetően – derült ki az Airbnb felméréséből. Míg a pandémia előtt jellemzően a szabadúszók és digitális nomádok számára volt

Elkezdték kiépíteni Tihany új kapuját

Már több, mint egy éve, hogy megkezdődtek az egyeztetések a tihanyi Rév melletti terület és az azon álló, leromlott állapotú épület sorsáról. Végül egy több fordulós pályázat kiírása után megkezdődhettek a felújítási munkálatok. A tihanyi Rév környezetében lévő két magántelek helyi és országos szempontból is fontos, frekventált és kiemelt fejlesztési terület, ennek ellenére meglehetősen hányattatott […]

Vendée Globe arcképcsarnok: Pip Hare
Pip Hare későn, 35 évesen fedezte fel a szóló vitorlázást. Nem mintha nem vitorlázott volna korábban – 15 éves profi skipper karrierrel a háta mögött a brit kormányos azóta több tízezer mérföldet vitorlázott, többek között 2 Mini-Transatot és egy Transat Jacques Vabres-t. Lassan alakította Vendée Globe projektjét a megfelelő időpontig. Isabelle Autissier könyvei által inspirálva Pip álma a kiemelkedő női skipperek által kijelölt út követése, önmagát egyszerre kalandorként és versenyzőként definiálva.
Reklám
Szeptemberben is a Balaton volt a legnépszerűbb úticél
Nőtt a szállodákra eső vendégéjszakák aránya is.
Minicunami Törökországban – videóval

A görögországi Számoszt október 30-án 7-es (a török hatóságok szerint 6,6-os) erősségű földrengés rázta meg, amelynek nyomán szökőár is kialakult, leginkább Izmirt sújtva. A földrengést Bulgária, Törökország, Görögország és Észak-Macedónia egyes városaiban is érezni lehetett, de a legkomolyabb károkat Izmirből és a görög szigetekről jelentették. A fő rengést hat utórengés követte. A szárazföldön túl a

Szívesen fest csendéleteket az alsóörsi Nagy Ágota
Nagy Ágota festő Veszprémben született, gyermekkorát Lovason töltötte. Ebben az időszakban kezdett kibontakozni érdeklődése a képzőművészetek iránt. Jelenleg Alsóörsön él és alkot. Tizennyolc éve aktív tagja az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesületnek, korábbi nevén az Alsóörsi Föstőörsnek.
Így használd az élményfürdőket a járvány idején!
A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után sok minden mással egyetemben a gyógyfürdőket is gyorsan bezárták, de az első hullám lecsengésekor újra kinyitottak. A fürdőkben azóta szigorú rendszabályokat hoztak, ezeket mutatjuk be.
V. Mikulás Regatta
None
GasztroPiknik és Karácsonyi Vásár Balatonlellén
None
II. Adventi vásár a Kistehénben
None
Jazz koncert és Márton napi borvacsora
None
Betlehem állítás 2020 Balatonfüred

2020. november 27-én 17 órakor kezdődik Balatonfüreden, a Piros templom előtt, a Szent család és a három királyok című szoborcsoport felállításának ünnepe.

Keszthely megújítására írt ki építészeti ötletpályázatot az MMA
A város a következő 10–15 évben egy magas szintű szolgáltatást nyújtó balatoni sétányt és szórakoztató központot alakítana ki.
8. Országos Rajzfilmünnep - Online
None
Jelentős átalakítás előtt a keszthelyi Balaton-part: várják az ötleteket

Egy magas szintű szolgáltatást nyújtó, multifunkcionális együttest szeretne kialakítani Keszthely városa a Balaton partján.

Az otthon – zenés családlátogatás
None
Egyre falánkabbak a rablóhalak, így fogj nagy csukát
Az ősz nemcsak a nagy pontyok megfogására alkalmas, hanem a rablózásra is. Ahogy hűl a víz, úgy lesznek egyre falánkabbak a csukák, süllő, harcsák, hiszen készülnek a téli vermelésre.
Az idegenforgalom válságban, de a Balaton kivételes helyzetben van
Az idegenforgalmat és a vendéglátást minden előjel nélkül és világszinten vetette vissza a koronavírus, s ennek sok egyéb területre is jelentős hatása van, a sörfogyasztásra, a gépgyártásra is.
Hogy kerültek bivalyok a Hévíz-patakba?
Míg évszázadokon keresztül bivalyok tisztították a Hévízi-tóból a Balatonba folyó kis patak medrét, addig most a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai és a vízitúra szervezők teszik sportolásra alkalmassá ezt a vízszakaszt.
Veszprémben rendezik meg a 8. Music Hungary konferenciát

Kiútkeresés a koronavírus okozta zeneipari válságból, újratervezés és még erősebb összefogás a célja a 8. Music Hungary konferenciának, amelyet november 9-10-én, a magyar zeneipar meghatározó szereplőinek részvételével rendez meg a Music Hungary Szövetség Veszprémben, Európa 2023-as kulturális fővárosában. A koronavírus-járvány által uralt idei esztendőt az átszervezések, lemondások, gazdasági zátonyok, szigorítások és tiltások jellemezték, ezért a […]

Hűségpontokat kapnak a turisták a Maldív-szigeteken

A Maldív Köztársaság a világ első országa lehet, amely a szállodákhoz és légitársaságokhoz hasonlóan hűségprogramot kínáljon a turistáknak. Míg Barbados 12 hónapos vízummal csábítaná a szigetre a helyfüggetlen vállalkozókat, addig a Maldív-szigetek vezetése egy egyedi hűségprogram ötletével állt elő. A Border Miles nevet viselő program a tervek szerint három szinten kínál kedvezményeket a vendégeknek: Abaarana

Elmarad a GasztroPiknik Siófokon

Idén Szigligeten kezdődött meg a Balatoni Kör Gasztropiknik-sorozata. Novemberben a Siófoki helyszín következett volna, ám a szervezők a pandémia felerősödése miatt kénytelenek voltak az esemény elhalasztása mellett dönteni. A Balatoni Kör a Facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy a koronavírus-helyzetre való tekintettel, az egészség megóvása érdekében Siófok városával közösen a Balatoni Kör azt a […]

Balatoni GasztroPiknik és tobozszüret a héten

Ezen a héten rengeteg étterem mutatja meg különleges ételeit, italait a Balatoni KÖR pedig újra elindítja GasztroPiknik rendezvénysorozatát és egy izgalmas szüreti programban is részt vehetünk. A Balaton.hu ajánlja:November 7. – BalatoniKÖR GasztroPiknik-2.állomás – SiófokNovember 7. – Tobozszüret a Follyban – Badacsonytomaj November 2. (Hétfő)Veszprém – Filmklub: Palm Springs  November 5. (Csütörtökön)Veszprém – Traccs a […]

Várja látogatóit a balatoni csavargőzös

Balatonbogláron található az ország egyik legidősebb hajója, amelynek működtetője egy debreceni kötődésű civil szervezet, a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület. A mai nevén Balaton Csavargőzös Műemlékhajó 1872-ben, a Zala–Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült, és igen kalandos életet tudhat magáénak. Ez a hajó a Balaton első csavargőzöse, amely menetrend szerint közlekedett a déli és az északi part,

Arcok az Elnökségből 2. rész: Domonkos Szilárd
„Beszélgessünk most!” mondta, mikor telefonon kerestem, hogy időpontot egyeztessünk ehhez az interjúhoz. A kérdésekre adott gyors, pontos válaszok is azt sejtették: Domonkos Szilárd, a Fertő-tavi Vitorlás Szövetség elnöke nyitott, tettrekész ember. Hasonlóképpen az új elnökhöz, ő is az üzleti világból érkezett a vitorlás sport vezetésébe.
Kukkants be velünk egy balatoni papírműves manufaktúrába!
Az egyedi, művészi kivitelű üres lapos könyvek, noteszek tradicionális technikával, kézzel fűzve készülnek, jegyzetelésre, rajzolásra alkalmasak, kreativitásra ösztönözhetik leendő tulajdonosukat is. Ismerd meg a felsőörsi papír-iparművészt!
Tihany egész évben lenyűgöző szépségekkel csábítja a vendégeket
Egész évben lenyűgöző természeti szépséget mutat Tihany, ahol a Balaton mellett a Külső- és a Belső-tavat, valamint a Rátai csávát is meg lehet csodálni, utóbbi különlegessége, hogy csak esőzések után lehet látni. Hidegben pedig a Balatonnál a Belső-tó fagy be legelőször, ahol sokan korcsolyáznak is.
Reklám